Bestellen
Recensies
workshop
vriendjes
Juryrapport van de penseeljury ivm de Vlag en wimpel voor 'Vriendjes'

Vriendjes is een prentenboek om te gebruiken. Om kinderen kennis te laten maken met identificatie met anderen, om een verhaal te vertellen over wisselende kinderemoties – om kinderen sociale wezens te maken en complexe, maar herkenbare emoties te doen inzien. Die zijn prachtig en subtiel verbeeld. Met een enkele blik in de oogjes en bijpassende houdingen laat Van Hout haar monstertjes vechten, huilen, zich schamen en hopen dat het weer goed komt.

Maar Vriendjes heeft ook een eigen beeldtaal, een herkenbare, authentieke stijl. Het krasserige, kleurrijke werk in oliepastelkrijt van Mies van Hout is krachtig en uniek. Met ogenschijnlijk gemak, vlotheid en plezier tekende zij telkens twee monstertjes in verschillende gedaantes. De vriendjes zijn verbeeld tegen een diepzwarte achtergrond, waardoor de gekleurde figuren van de pagina af spetteren. En door hun krasserigheid liggen ze niet zo heel ver af van een monster zoals een kind het zou tekenen – herkenbaar dus, en met dezelfde expressieve zeggingskracht, maar dan vele malen verfijnder.

Mies van Hout laat zien hoe een sterk gebruiksconcept en originele artisticiteit wonderwel samen kunnen gaan. Het zijn aandoenlijke monstertjes, misschien wel geïnspireerd op de Maximonsters van Maurice Sendak – in elk geval met een zelfde ambitie. Want dit is een prentenboek gemaakt vóór kinderen, een boek dat (voor)gelezen en gebruikt moet worden, waarin tegelijkertijd Van Houts artistieke eigenheid en kracht ten volle tot zijn recht komen.